Pages Menu
Categories Menu

Geplaatst door op november 1 2014 in 2014, blog, Categorie, deelnemers, Eten & drinken, restauranttip | 0 reacties

Een (h)eerlijke avond bij Ristorante Le Lumie

Een (h)eerlijke avond bij Ristorante Le Lumie

Het grote aantal restaurants die aan de opsiciliecard deelnemen maakt het ons lastig ze allemaal frequent te bezoeken (er moet tenslotte ook gewerkt worden…:-) ). Ristorante Le Lumie, een van onze favoriete restaurants in het noordwesten van Sicilië, is een van die restaurants waar we graag vaker zouden dineren.

GB-flag
Click here for the English version

Toen we zagen dat chefkok Emanuele Russo een speciale avond met wijnen van de Siciliaanse wijnproducent COS zou organiseren, wilden we dit absoluut niet missen!

Ristorante le Lumie in Marsala

Ristorante le Lumie in Marsala

In het donker reden we in 40 minuutjes van Balestrate naar Marsala. Het restaurant bevindt zich in een contrada en is met de navigatieoptie op onze website gemakkelijk te vinden.

Ristorante Le Lumie

Ristorante Le Lumie

We werden hartelijk verwelkomd door chefkok Emanuele Russo, een jonge chef met jarenlange ervaring en een passie voor (h)eerlijk eten. Zijn restaurant heeft al twee keer een officiële erkenning van Slowfood ontvangen, een internationale non-profit organisatie voor ecogastronomie gericht op lekker, puur en eerlijk voedsel.

Chefkok Emanuele Russo

Chefkok Emanuele Russo

We waren, zoals verwacht, de eersten en kozen voor tafeltje vlakbij de deuren naar het balkon. In de zomermaanden, wanneer het langer licht is, heb je hier een prachtig uitzicht op de Egadische eilanden en kun je genieten van de zonsondergang. Nu zagen we o.a. het licht van de vuurtoren en het Castello di Santa Caterina op het eiland Favignana.

In het restaurant

In het restaurant

Onze tafel

Onze tafel

Onze tafel

Het menu

Giusto Occhipinti, een van de eigenaren van de Siciliaans wijnproducent COS vertelde uitgebreid over de COS wijnen, het gebied waar hun druiven worden verbouwd en over het onstaan van het bedrijf, dat in 1980 door drie vrienden, Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti en Cirino Strano werd opgericht. Er zouden 5 COS wijnen de revue passeren: De Nero di Lupo (100% Nero d’Avola), de Frappato (di Vittoria, 100% Frappato di Vittoria), onze favoriet, de Cerasuolo di Vittoria (de enige DOCG wijn op Sicilië, gemaakt van 60% Nero d’Avola en 40% Frappato di Vittoria), de Pithos Rosso (60% Nero d’Avola en 40% Frappato di Vittoria) en bij het dessert de Aestas Siciliae Moscato.

De wijnen van wijnproducent COS

De wijnen van wijnproducent COS

Giusto Occhipinti, een van de eigenaren van COS

Giusto Occhipinti, een van de eigenaren van wijnproducent COS

 

Het voorgerecht, dat werd vergezeld door de Nero di Lupo van COS was een Soufflè di ricotta con verdurine di campo e carpaccio di baccalà in riduzione di nero D’Avola (een luchtige soufflé met verse groenten uit eigen tuin en verse ricotta en carpaccio van kabeljauw).

Soufflè di ricotta e carpaccio di baccalà

Soufflè di ricotta e carpaccio di baccalà

Na de soufflé kregen we een Battuta di Cinisara al pepe nero e crumble di tuorlo all’aglio rosso di Nubia (vlees van de Cinisara, een Siciliaans koeienras dat in de provincie Palermo wordt gefokt, met ei en de typisch rode knoflook uit Nubia).

Battuta di Cinisara al pepe nero

Battuta di Cinisara al pepe nero

De battuta was heerlijk, maar het volgende gerecht, Zuppetta di farro e Lenticchie di Ustica con croccante di pancetta affumata, was spectaculair! Emanuele gaf vooraf aan dat er nog een “bis” was, als we dat zouden willen, dus 10 minuten later zaten we aan ons tweede bord zuppetta… 🙂

Zuppetta di farro e Lenticchie di Ustica

Zuppetta di farro e Lenticchie di Ustica

Emanuele bleek een enthousiaste gastheer, die steeds de volgende gang en bijpassende wijn aankondigde en ook de tijd nam om met alle gasten een praatje te maken. Zo zorgde hij voor een informele sfeer waarin we van zijn culinaire creaties en de wijnen konden genieten.

Na de overheerlijke zuppetta kregen we Spaghetto alla chitarra al sugo di Suino selvatico con ginepro, timo e polvere di cacao (pasta met wild zwijn, jeneverbes, tijm en cacao) en Stufato classico al Pithos su purea di cavolfiore all’olio extravergine d’oliva “nuovo” (stoofvlees bereid in Pithos, een van de COS wijnen, op een puree van bloemkool met extravergine olijfolie van 2014). Bij de stufato kregen we een glas Pithos Rosso van COS. Voor het produceren van deze wijn worden terracotta kruiken van 400 liter gebruikt, een bijzondere productiemethode.

Pithos rosso van wijnproducent COS in terracotta kruiken

Pithos rosso van wijnproducent COS

Het diner werd afgesloten door een Semifreddo al pistacchi di Bronte e salsa al Moscato COS (een dessert met pistache uit Bronte en een saus waarin de Aestas Siciliae Moscato was verwerkt. Deze dolce werd geserveerd met een glas voortreffelijke muskaatwijn van COS. Een passende afsluiting van een heerlijke avond bij Le Lumie!

De gerechten van Emanuele Russo worden gekenmerkt door verse, vaak “kilometro 0” (uit de eigen plaats/regio) en seizoensgebonden ingrediënten. Ook organiseert hij regelmatig thema-avonden.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This