Pages Menu
Categories Menu

Geplaatst door op augustus 8 2014 in 2014, blog, Categorie, deelnemers, Eten & drinken | 0 reacties

Menu degustazione met uitzicht op zee

Menu degustazione met uitzicht op zee

Een paar dagen geleden besloten we weer eens bij Restaurant Da Clà in Balestrate te gaan eten. Dit restaurant staat op onze lijst van onze 10 favoriete restaurants in het noordwesten van Sicilië i.v.m. de ligging, de kwaliteit van de gerechten en de uitstekende bediening. Restaurant Da Clà (“bij Claudio”) is een idee van Claudio Palazzolo, de zoon van de eigenaar van Hotel Marina Holiday in het Siciliaanse kustplaatsje Balestrate. Hij houdt van verfijnde gerechten en vond het jammer dat er in Balestrate nog geen restaurant bestond waar hij dergelijke gerechten kon bestellen. Hij besloot daarom zijn eigen restaurant te openen, aan de achterzijde van het viersterren hotel, op een terras met een prachtig uitzicht op de haven van Balestrate, de Golfo di Castellammare en de bergketen die haar omringt.

Hotel Marina Holiday in Balestrate op Sicilië

Hotel Marina Holiday in Balestrate

Restaurant Da Clà, aan de achterkant van hotel Marina Holiday in Balestrate

Restaurant Da Clà, aan de achterkant van hotel Marina Holiday in Balestrate

Wij waren wat later gearriveerd dan gepland, dus misten we net de zonsondergang ter hoogte van San Vito lo Capo. De lucht was echter nog prachtig gekleurd.

Het kleurenspel boven de Golfo di Castellammare op Sicilië

Het kleurenspel boven de Golfo di Castellammare

Uitzicht op zee en de bergketen bij Castellammare del Golfo

Uitzicht op zee en de bergketen bij Castellammare del Golfo

Het uitzicht op de haven van Balestrate en Montagna longa

Het uitzicht op de haven van Balestrate, de golfo di Castellammare en Montagna longa

We kozen voor het degustazione menu, dat bestaat uit 3 (kleinere porties) antipasti (voorgerechten), 3 primi (eerste gang), 3 secondi (hoofdgerecht) en een bord met diverse dolci (dessert). We hadden de prijswinnende rosato “La Bambina” van onze deelnemer Cantine Barbera nog niet geproefd, dus toen we deze op de uitgebreide wijnkaart aantroffen, was de keus snel gemaakt.

La bambina, prijswinnende rosato van Cantine Barbera

La bambina, prijswinnende rosato van Cantine Barbera

De rosato van Cantine Barbera, een frisse wijn met een heerlijk bouquet van bloemen en fruit, bleek een ideale wijn voor bij het vismenu dat we kregen voorgeschoteld, te beginnen met een amuse bouche van verse vis en garnalen.

Amuse bouche met verse vis

Amuse bouche met verse vis en garnalen

De eerste van de drie antipasti was de “Seppia Balestratese scottata, servita in salsa di patate con cuore nero”, inktvis uit Balestrate in een saus van aardappelen met inktvisinkt.

Inktvis in een aardappelsaus

Inktvis in een aardappelsaus

Wij zijn dol op rauwe vis, dus “Le nostre Cruditè” was direct onze favoriet. Dit bestond uit tonijn, snapper en kabeljauw.

Rauwe tonijn, snapper en kabeljauw

Rauwe tonijn, snapper en kabeljauw

Het derde antipasto was een “Gamberone Rosso di Mazara in pasta Katai al balsamico caramellato e insalatina di campo al fumo”, een gamba uit Mazara (zuidwest-Sicilië) geserveerd onder een glazen stolp met rook.

Gerookte gamba

Gamberone Rosso di Mazara

Na de drie heerlijke antipasti kregen we ons eerste primo, “Pacchero di Gragnano con zuppa ristretta di pesce del giorno e burrata di Andria”, pasta in een bouillon van de vis van de dag met burrata, een zachte kaas gemaakt van Mozzarella en room. Van de drie primi was dit onze favoriet: de bouillon zorgde voor een perfecte balans met de romige burrata.

Pacchero di Gragnano met burrata

Pacchero di Gragnano met burrata

De tweede primo was spaghetti met tonijn, garnalen en bottarga (kuit van de tonijn): “Spaghetti con tartare di tonno rosso gambero bianco marinato al lime e bottarga”.

Spaghetti met tonijn, garnalen en bottarga

Spaghetti met tonijn en garnalen

Van de derde pasta, “Fagottini di pasta fresca ripiena al nero di seppia con salsa scarola e scaglie di ricotta salata”, hebben we helaas geen (goede) foto.

De “Filetto di Dentice scottato con insalatina di verdure cotte di stagione e olio aromatico”, het eerste van de drie hoofdgerechten was voortreffelijk. We vonden het jammer dat we maar een kleine portie van deze snapper met aromatische olie kregen. Hier moeten we zeker nog eens voor terugkomen!

Filetto di Dentice scottato (snapper)

Filetto di Dentice scottato (snapper)

Ook de tonijn was heerlijk, al haalde deze het net niet bij de tonijn van Il Patio en Mirko’s in Castellammare del Golfo.

Emincè di Tonno (tonijn)

Emincè di Tonno (tonijn)

We zaten waarschijnlijk al met ons hoofd bij de dolci, want we vergaten van het derde visgerecht een foto te maken.. 🙂 We hadden wat nieuwe desserts op de website van Da Clà gezien en die zagen er stuk voor stuk spectaculair uit. We konden vier van de vijf desserts proeven: een zachte tiramisu, een zoete cannolo (of eigenlijk beter “cannolicchio”) met pistache, een amandelcreme geserveerd in een “bal van chocolade” met karamelsaus en een frisse gel van watermeloen. We lieten deze zoetigheid vergezellen door een Ben Ryé passito van wijnhuis Donnafugata. Wat een heerlijke afsluiting!

Het dessert, van luchtige tiramisu tot traditionele cannolo

Het dessert, van luchtige tiramisu tot traditionele cannolo

Tot slot nog een aparte vermelding voor de drie vriendelijke obers. Mede dankzij hen kijken we terug op een gezellige avond bij restaurant Da Clà. Grazie Marco, Gabriele e Daniele!

Onze obers Marco, Gabriele en Daniele

Onze obers Marco, Gabriele en Daniele

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This