Pages Menu
Categories Menu

Geplaatst door op januari 29 2015 in 2015, blog, Categorie, Natuur & Cultuur | 0 reacties

Ferdinandea, het eiland dat er niet meer is…

Ferdinandea, het eiland dat er niet meer is…

Lang, lang geleden in een helderblauwe zee, was er een eiland voor de kust van Sicilië, dat werd opgeëist door de Engelsen, de Italianen en de Fransen. Dit is het verhaal van een eiland, dat er even was en toen niet meer…

Op 17 juli 1831 werd op 35 km voor de kust van Sicilië door vulkanische uitbarstingen een eiland gevormd. Dit werd voor het eerst ontdekt door Michele Fiorini uit Sciacca (Sicilië), die was uitgezonden om het gebied per boot te inspecteren. Het eiland bleef in omvang groeien en bereikte uiteindelijk een omtrek van 4 kilometer en een hoogte van 207 meter.

De Engelsen waren in het eiland geïnteresseerd vanwege de ligging, dicht bij de vaarroute van Gibraltar naar Malta. Daarom ging Captain Sanhouse er aan wal en plantte er de Britse vlag. Hiermee claimde hij het eiland voor de Koning van Engeland en hij noemde het “Graham’s Island”, naar de First Lord of the Admiralty, Sir James Graham.

De koning van Sicilië zag ook de strategische waarde van het eiland in en stuurde een schip om het eiland te claimen. Hij noemde het Ferdinandea ter ere van koning Ferdinand II. Vervolgens kwamen de Fransen naar het eiland en noemden het Ile Julia, naar de maand waarin het voor het eerst verscheen.

Gedurende enkele maanden vochten de drie landen in de pers en via diplomatieke kanalen over de aanspraak op het eiland. In de tussentijd reisden de eerste toeristen naar de 200 meter hoge basaltrots en er waren zelfs plannen voor een resort aan de kust van het eiland. Helaas was het vulkanisch materiaal waaruit het eiland was gevormd zo zacht, dat het de kracht van de golven niet kon weerstaan en op 17 december 1831, precies 5 maanden na de ontdekking, werd door ambtenaren gemeld dat er geen spoor meer van het eiland was te bekennen…

Wat een luchtfoto zou kunnen zijn van Ferdinandea of Graham's Island

Dit zou een luchtfoto van Ferdinandea (Graham’s Island) kunnen zijn

In 1863 zorgde een vulkaanuitbarsting ervoor dat het eiland voor een paar weken opnieuw zichtbaar was, maar daarna verdween het weer in de Middellandse zee.

ferdinandea

Ferdinandea, 8 meter onder de zeespiegel

Op Engelse zeekaarten heet het nu “Graham’s Bar” en het bevindt zich ongeveer 8 meter onder de zeespiegel, waar het is uitgegroeid tot een uitstekend leefgebied voor veel zeedieren.

In het Italiaans staat Ferdinandea ook wel bekend als L’Isola che non c’è, “Het eiland, dat er niet is”.

Mocht je het eiland willen bezoeken, het bevindt zich niet hier…;-)

Wil je alle mooie plekjes op Sicilië ontdekken? Bestel dan nu de opsiciliecard!

Bestel nu de opsiciliecard en haal meer uit je vakantie op Sicilië!

Bestel nu de opsiciliecard en haal meer uit je vakantie op Sicilië.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This